Parondontologie

Toată lumea are un anumit nivel de boală a gingiilor, deoarece toată lumea are o anumită cantitate de placă care aderă la dinți. Boala gingivală progresează ca o simplă inflamație a țesutului gingival până la pierderea osoasă a exploziei în jurul dinților, ducând la pierderea dinților și, eventual, la pierderea acestora. Boala gingiilor începe ca un răspuns imun pentru a combate bacteriile care colonizează suprafața dintelui. Placa albă moale care se formează pe dinte este de fapt colonii de bacterii care eliberează toxine. Aceste toxine evocă răspunsul imun al corpului dumneavoastră, rezultând un flux crescut de sânge către gingii. Acest lucru este observat de pacient sub formă de sângerări ale gingiilor chiar și la cea mai mică stimulare, cum ar fi spălarea dinților. Această etapă a bolii gingivale se numește „gingivită”. Dacă este ignorată în acest stadiu, inflamația gingiilor progresează spre pierderea osoasă în jurul dintelui. Gingiile se desprind de dinte și formează ceea ce sunt cunoscute sub numele de „buzunare” care colectează resturile alimentare și agravează infecția bacteriană. În acest stadiu, se numește „parodontită”. Acest ciclu vicios continuă până când dinții se desprind și cad.

Ce este boala gingiilor?

Care sunt cauzele bolii gingiilor?

Igiena orală compromisă este principalul vinovat pentru boala gingiilor. Dacă nu urmați regimul obișnuit de periaj și ață dentară, veți deveni victima nu numai a bolilor gingivale, ci și a cariilor dentare. Cu toate acestea, mulți alți factori joacă un rol în inițierea și progresia bolii gingivale. Următoarele sunt câteva dintre ele: – – populația feminină este predispusă la boli ale gingiilor, deoarece suferă modificări hormonale de-a lungul vieții. Fluctuațiile hormonale din timpul pubertății, menstruației, sarcinii și menopauzei determină o creștere a aportului de sânge la gingii și, prin urmare, sângerare în timpul periajului sau al mâncării. – există diferite medicamente care determină mărirea și sângerarea gingiilor. Unele dintre acestea includ anticonvulsivante și medicamente pentru prevenirea anginei. – obiceiuri precum fumatul împiedică excesiv sănătatea bucală și duce la sângerarea gingiilor. – preponderența familiei este uneori responsabilă de boala gingiilor unui individ.


Care sunt simptomele bolii gingivale?

Următoarele sunt semnele de avertizare ale bolii gingivale- – țesut gingival umflat și inflamat – sângerări de gingii în timpul mușcăturii fructelor, mâncării, periajului și folosirea aței dentare. – respirație urât mirositoare din gură – sensibilitate la dinte și gingii – aspectul roșu aprins al gingiilor – retragerea gingiilor – dinți liberi – dinți sensibili.

Care sunt opțiunile de tratament pentru bolile gingivale?

Tratamentul bolii gingivale depinde în principal de stadiul infecției. Un caz ușor de gingivită este reversibil și poate fi ușor tratat prin procedura dentară de descuamare. Odată ce boala progresează la un nivel moderat, procedurile dentare de scalare și de planificare a rădăcinilor sunt necesare pentru recuperarea completă a recesiunii gingiei care ar fi putut să apară. Scopul principal al acestor două proceduri este îndepărtarea plăcii, precum și a plăcii întărite numite tartru de pe dinte și de pe suprafețele rădăcinii. Este posibil să aveți nevoie de o rețetă cu antibiotice pentru aceste proceduri dentare, care va fi furnizată de medicul dentist din Constanța. Cu toate acestea, odată ce boala avansează în stadiul parodontitei, sunt disponibile doar opțiuni de tratament chirurgical. În funcție de caz, este posibil să aveți nevoie de o gingivectomie, gingivoplastie, o intervenție chirurgicală de reducere a buzunarului, o intervenție chirurgicală pentru grefa osoasă sau o intervenție chirurgicală de regenerare a țesuturilor. Totuși, în ultima perioadă, toate operațiile parodontale sunt preferate să fie efectuate cu ajutorul laserelor. Chirurgiile parodontale asistate de laser câștigă popularitate deoarece sunt fără sânge și au o perioadă de vindecare mai scurtă. Operațiile cu laser sunt convenabile pentru profesioniștii din domeniul stomatologiei și benefice pentru pacienți și, prin urmare, cele mai solicitate proceduri în domeniul stomatologiei. CAD-CAM este proiectarea asistată de computer și fabricarea asistată de computer. În stomatologie, cad-cam este utilizat pentru fabricarea coroanelor dentare, a incrustărilor, a onlay-urilor, a furnirului, a punților dentare și a altor proteze dentare. Setarea constă dintr-un scaner 3D care scanează dintele pregătit. Medicul dentist sau tehnicianul poate face apoi modificările în impresia digitală astfel obținută și o poate trimite fie la laboratorul stomatologic pentru fabricarea coroanei, fie poate mori coroana din blocuri ceramice din cabinetul stomatologic propriu-zis. Odată ce coroana dentară este măcinată, aceasta este verificată pentru a se potrivi, lustruită și cimentată la dintele pregătit folosind metode convenționale.